CONTACT

Nume si prenume:
E-mail :
Telefon :
Subiect :
Mesaj :

ABONARE

Adresa de e-mail :

Constructia Arcului de Triumf

In perioada 1921-1922, in contextul incoronarii Regelui Ferdinand I si a Reginei Maria ca suverani ai Romaniei Mari, Comisia pentru organizarea serbarilor incoronarii a apelat la serviciile arhitectului Petre Antonescu pentru ridicarea unui impunator Arc de Triumf in zona nordica a capitalei, pe soseaua Pavel Dimitrievici Kiseleff.

Din cauza timpului scurt insa, doar scheletul constructiei a fost turnat in beton armat, minunatele basoreliefuri exterioare fiind realizate din ipsos, ceea ce a determinat ca intemperiile sa contribuie masiv la degradarea progresiva a aspectului exterior al Arcului de Triumf, proces inceput odata cu incheierea serbarilor incoronarii (octombrie 1922).

De-abia in 1932, in urma unui articol al lui Mihai Mora intitulat sugestiv „O datorie imperioasa”, situatia deplorabila a Arcului de Triumf revine in atentia opiniei publice, hotarandu-se inlocuirea basoreliefurilor din ipsos cu unele definitive, din piatra sau marmura de Ruschita. De data aceasta, autorul, acelasi Petre Antonescu, a dat edificiului o nota mult mai sobra in ceea ce priveste finisajul exterior, cerand artistilor pe care i-a cooptat la lucrari sa se incadreze in aceasta noua maniera de lucru.

Intre 1935 si 1936 linia generala a acestui monument s-a stabilizat sub forma structurii actuale definitive: in zidarie masiva de piatra, pe un schelet de beton armat de proportii si moderatura clasica. 

LUCRARI

Stadiul fizic al lucrărilor la nivelul lunii ianuarie 2015: 80%

Descrierea progresului fizic al lucrărilor executate:

1. ORGANIZARE DE SANTIER - 100%

2. PREDARE AMPLASAMENT – LUCRARI DE CONSTRUCTII SI INSTALATII - 100%

3. LUCRARI MONUMENT – LUCRARI DE STRUCTURA – 78,33%
A fost realizată cofrarea, armarea şi turnarea plăcii pentru amortizorii seismici. Nu a fost încă realizată montarea izolatorilor şi amortizorilor seismici.

4. LUCRARI MONUMENT – LUCRARI SCHELA - 100%

5. LUCRARI MONUMENT – LUCRARI DE ARHITECTURA INTERIOARA - 12%

6. LUCRARI MONUMENT – CONSERVARE RESTAURARE DECORATII - se menţine stadiul fizic înregistrat la data de 30.11.2014. In cursul lunii decembrie 2014, din cauza temperaturilor înregistrate, nu s-au efectuat lucrări de restaurare.

7. LUCRARI MONUMENT – EXECUTIE SI MONTAJ BASORELIEF - se menţine stadiul fizic înregistrat la data de 30.11.2014. In cursul lunii decembrie 2014, din cauza temperaturilor înregistrate, nu s-au efectuat lucrări de restaurare.

8. LUCRARI MONUMENT – MONTAJ PLACAJ MARMURA - se menţine stadiul fizic înregistrat la data de 30.11.2014. In cursul lunii decembrie 2014, din cauza temperaturilor înregistrate, nu s-au efectuat lucrări de restaurare.

9. LUCRARI MONUMENT – SCULPTARE TEXT PE PLACAJ MARMURA - se menţine stadiul fizic înregistrat la data de 30.11.2014. In cursul lunii decembrie 2014, din cauza temperaturilor înregistrate, nu s-au efectuat lucrări de restaurare.

10. LUCRARI MONUMENT – INSTALATII ELECTRICE - 0%

11. LUCRARI MONUMENT – INSTALATII SANITARE – 58,33%

12. LUCRARI EXTERIOARE – INSTALATII – 57,33%

13. LUCRARI EXTERIOARE – CONSTRUCTII - 0%.
Pentru ca Arcul de Triumf sa ramana un monument istoric de valoare al orasului Bucuresti si pentru ca acesta sa fie deschis circuitului public si turistic, sunt necesare lucrari de consolidare si restaurare.

Primaria Municipiului Bucuresti a incheiat un contract de finantare cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului prin Agentia pentru Dezvoltare Regionala Bucuresti - Ilfov. Proiectul „Consolidare, restaurare si conservare Arcul de Triumf” va fi implementat prin intermediul unei finantari nerambursabile acordate prin Regio - Programul Operational Regional 2007 – 2013, Axa Prioritara 5 „Dezvoltarea durabila si promovarea turismului”, domeniul major de interventie 5.1 „Restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, precum si crearea/modernizarea infrastructurilor conexe”.

Initiativa Primariei Municipiului Bucuresti de a consolida, restaura si conserva Arcul de Triumf, monument istoric situat intr-o zona importanta a capitalei (Piata Arcul de Triumf), contribuie la conservarea si restaurarea patrimoniului istoric al Bucurestiului prin mentinerea stilului arhitectonic traditional.